? renk renk paketlenir çocukları sevindirir bilmecesitesi.com
şeker
? kör adam marketçiden nasıl gözlük ister bilmecesitesi.com
ağzı ile çünkü o dilsiz değil
? Hangi şişelere su konulmaz? bilmecesitesi.com
Dolu şişelere
? Sesi var canı yok, konuşur ağzı yok.
Bir küçücük kutudur, içi dünya yurdudur. bilmecesitesi.com
Radyo
? Polis köpeklerine kaçakların giysilerini neden koklatırlar? bilmecesitesi.com
Markasını öğrenmek için
? Kalemi kağıt üzerinden kaldırmadan lll yazabilir misin? bilmecesitesi.com
Elimizdeki kağıdı önce alttan yukarı doğru bir miktar katlayalım.
Katlı kısmı iyice bastırarak, kağıtla bütünleşmesini sağlayalım. Üstten başlayarak yazdığımız rakamları biraz uzatarak, kağıdın katlanmış bölümünden yana kaydırıp yukarı çıkaralım. Bu şekilde yazma işlemini tamamlayıp da katlanmış yeri düzelttiğimizde, kalemi hiç kaldırmadan nasıl lll yazdığımızı göstermiş oluruz.
? Bir direk iki merek. bilmecesitesi.com
Burun
Cevaplı Çocuk Bilmeceleri Arşivi
? Bir şoförün yanında bir tane çocuk varmış. Soruyorlar bu senin neyindir? Şoför diyor ki: Benim öz çocuğumdur ama ben babası değilim. Şoför çocuğun nesidir? bilmecesitesi.com
Annesidir
? Karanlıkta ortamda kedilerin gözleri neden parlar? bilmecesitesi.com
Kedilerin gözlerinin damar tabakasında Tapetum Lucidum ismi verilen bir yapı bulunmaktadır. Bu yapı gözün arka kısmına düşen ışığı yeniden retinaya yansıtmaktadır. Bu şekilde mevcut olan ışık miktarı iki katına çıkartılarak geceleri rahat görüntü elde etmeleri sağlanmaktadır. İşte trafik işaretlerine bile konu olmuş, kedilerin geceleri gözlerinin parlamasının sebebi tam olarak budur. Ayrıca bu durumda kediler, gözlerini daha verimli kullanabilmektedir. Işıktan sonuna dek faydalanılması için gelişmiş doğal bir yapıdır.
Ayrıca otomatik olarak ışık miktarı arttığından, daha doğru ifadeyle ışıktan daha fazla fayda sağlandığından, kedilerin geceleri daha rahat görebilmektedir. Tıpkı kediler gibi, gözlerinde Tapetum Lucidum adı verilen yapıya sahip olan hayvanlar, karanlıkta üstün bir görüş yeteneğine sahiptir.
? Kulağını büktükçe ağzı sulanır. bilmecesitesi.com
Çeşme, Musluk
? Bize ışık verir, biraz sonra erir. bilmecesitesi.com
Mum
? Bitkiler gündüz fotosentez yaparlar. Peki, gece bunun tersini mi yaparlar? bilmecesitesi.com
Bitkiler, besinlerini çoğunlukla fotosentez yardımıyla yaparlar.
Topraktan aldıkları mineralleri ve havadan aldıkları karbon dioksiti, ışık yardımıyla birleştirerek, şeker ve başka besinler yaparlar. Bu, bir kimyasal tepkimedir ve ürün olarak oksijen, glikoz ve su ortaya çıkar. Geceleriyse, ışık olmadığı için, bitkiler fotosentez yapamazlar.
Onlar da diğer canlılar gibi enerji elde etmek için oksijen ve glikoz kullanırlar. Bu sırada, enerjiyle birlikte karbondioksit ve su da ortaya çıkar.
Aslında, bitkiler de solunumları sırasında sürekli oksijen kullanırlar. Ancak, gündüzleri fotosentez yoluyla elde ettikleri oksijen, gereksinim duyduklarından daha çok olduğu için fazla oksijen atmosfere salınır.
? Üç yaşından daha önce olanları neden hatırlamıyoruz? bilmecesitesi.com
Bilim adamları geçmiş deneyimlerimizi saklayan hafızamızın beynimizde anı veya öykü şeklinde organize olduğunu ileri sürüyorlar. Üç yaşından küçükler bu şekilde iletişim kurma yeteneğine sahip değiller. Öykü ve anılarını anlatamıyorlar. Yer ve karakter kavramlarını anlamıyorlar. Üç yaşından küçükler düzgün konuşabildikleri, anlayış, seziş ve hafıza yeteneklerine sahip oldukları halde tüm olanları bir bütün olarak şekillendiremiyor, öyküye dönüştüremiyorlar.Hafızamız ne yaptığını ne yapıldığını 3-4 yaşlarında kaydetmeye başlıyor.
? Marketten aldım 1 Tane eve geldim 45 tane bilmecesitesi.com
Çocuk bezi
? Alamadım elime, tutamadım bir kere bilmecesitesi.com
Hava
? Doktorlar neden dizimize çekiçle vurur? bilmecesitesi.com
Bir sandalyeye rahatça oturup bacak bacak üstüne atarken doktor dizkapağının hemen altına, kası kemiğe bağlayan tendona minik lastik bir çekiçle vurduğu zaman bacak ileri fırlar. Bu reflekste baldır kaslarındaki duyu sinirleri kasın genişlemesine tepki verir ve yeni sinir sinyalleri oluşturarak kaslara hafif bir basınç uygulandığını ve gerildiklerini omuriliğine iletirler. Omurilik ise bu basınca dayanabilmesi için kasların kasılması gerektiğini bildirir, bacak tekrar geri hareket eder. Refleks, beyin denetiminden geçmeksizin, yani beyin devrede olmadan doğrudan omuriliğin komutlarıyla gerçekleşmektedir. Diz kapağı refleksi omuriliğin işleyişi konusunda bilgi veren önemli bir tanı yöntemidir.
? Evlerimizdeki sinekler kışın nereye gidiyor? bilmecesitesi.com
Sineklerin her türü kışın ortadan kaybolur. Havaların ısınmasıyla birlikte ansızın ortaya çıkarlar. Sinekler ısıya karşı çok hassastır. Güneş bulutun arkasına girdiği zaman oluşan ısı düşmesinden etkilenirler. Kış günlerinde yaşama şansları yoktur. Ölmeden önce yumurtalarını toprağa veya kuytuya gömerler. Larva ve yumurtalar soğuktan etkilenmez. Yaz sıcakları başlayınca yumurtalar çatlar ve yine sinekli günler başlar.
? Tükenmez kalemin dolmakalemden farkı nedir? bilmecesitesi.com
Kalemin tarihi, yazınınkinden de eskidir. İlk insanlar sivriltilmiş çakmak taşlarıyla duvar resimleri yapmıştır. Mürekkepli metal kalemler Romalılar tarafından biliniyordu. Tükenmez kalem adı ile bilinen bilye uçlu kalemin ilk modeli 1880 yılında yapılmıştır fakat rağbet görmemiştir. Uçakların gelişmesiyle gündeme tekrar gelir. Uçaklar 2-3bin metreye çıkınca hava basıncı oldukça azalır. Dolmakalem mürekkebi basınç nedeniyle dışarı akarak kağıdı ya da giysiyi lekeler. 2.Dünya Savaşı'nda askeri uçaklarda kullanılan tükenmez kalem sonradan yaygınlaşmıştır. Tükenmez kalemlerde mürekkep kağıda pirinç uçtaki yuvaya yerleştirilmiş minik bir bilye aracılığıyla aktarılır. Fakat dolmakalemin özelliği seçkin ve yazıyı kaliteli kılmasıdır.
? 1 Nisan şakasının kökeni nedir? bilmecesitesi.com
1564 yılında Fransa kralı IX Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının birinci gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı Mart 25 idi. O zamanki iletişim şartlarında IX Charles'ın bu kararı fazla yayılamadı. Duyanlar ise protesto amacıyla eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a bütün aptalların günü adını verdiler. Bu günde diğerlerine sürpriz hediyeler verdiler, yapılmayacak partilere davet ettiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kendi kültürlerinin parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya yayıldı.
? Horozlar neden sabahları erkenden öterler? bilmecesitesi.com
Sabah Güneş doğarken ötmek yalnız horozlara özgü değildir. Kulağa en çok horozun sesinin gelmesi, onun sesinin diğerlerinden daha güçlü olmasıdır. Kuşların büyük çoğunluğu da aynı saatlerde ağaçlarda koro halinde öterler. Gün boyu hem horozlar hem kuşlar bu ötüşü sürdürürler ama seslerinin en güçlü çıktığı zaman sabah saatleridir. Horoz ve kuşların sabah gün doğarken ötmeleri biyolojik saatleriyle ayarlanmıştır.
? Kuşlar nasıl konuşabiliyor? bilmecesitesi.com
Her insan ağzıyla konuşur ama konuşabilmeyi sağlayan asıl organ beyindir. Beyinde oluşan düşünceler dilimize ve dudaklarımıza aktarılır. Hayvanlar bu nedenle konuşamaz. Papağan ve benzeri kuşların yaptıkları konuşma değil, mükemmel bir ses tınısı ezberi ve tekrardır. Sesleri ezberler ve taklit ederler. Kuşların ses organları memeli hayvanlardan farklı olarak gırtlakta değil göğüs kafeslerinin dibinde, karın boşluğunun derinliklerindedir. Kuşların doğasında ses taklit yeteneği vardır. Doğayla iç içe yaşarken diğer kuşların seslerini taklit ederek bir çeşit iletişim sağlarlar.
? Gece çıkar gündüz kaybolur ışığı yoktur başkasından alır. bilmecesitesi.com
Ay
? bir zengin ile bir fakirin evi yanmış ambulans ilk önce hangisini söndürür bilmecesitesi.com
ambulans söndürmez ki
? Kimse onunla yarışamaz, kimse onu geçemez. bilmecesitesi.com
Zaman
? Dünyanın en çok söylenen şarkısı hangisidir? bilmecesitesi.com
Bu şarkı ''Happy birthday to you'' dur. Şarkının asıl kaynağı Amerikalı iki kız kardeşe aittir. Orijinal adı ''Good Morning to All'' yani ''hepinize günaydın'' dır. Daha sonra güftesi değiştirilerek bütün dünyaya yayılmıştır. Fakat telif hakkı kardeşlere aittir, onlardan sonra da Warner/chappel müzik şirketine geçmiştir. Müzik ticari amaçlı kullanıldığı zaman şirkete ödeme yapma zorunluluğu vardır.